Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Don Molina
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο stratos_335
Το φαινόμενο λέγεται heat sinking και στην ουσία η θερμότητα του μοτέρ για λόγους θερμοδυναμικής εκτονώνεται πάνω στις τουρμπίνες.
Επίσης αφήνωντας το λίγο αναμένο δίνουμε την ευκαιρία στο λάδι να κυκλοφορήσει απο το σύστημα ψύξης και να κρυώσει λίο. Έτσι πέφτει πιο γρήγορα η θερμοκρασία στις τουρμπίνες. Αλλιώς υπάρχει κύνδηνος λόγω συσσωρευμένης θερμότητας να διασταλεί ο άξονας της τουρμπίνας και να "αρπάξει" με τα έδρανα ολίσθησης. Αυτό σημαίνει και καταστροφή της τουρμπίνας....
|
Το heat sinking εδώ πέρα δεν πρέπει να παίζει γιατί το block της μηχανής είναι σίγουρα πιο κρύο από την εξάτμιση και τις τουρμπίνες. Άρα το heatsink είναι το μοτέρ και ότι βρίσκεται πάνω στην εξάτμιση (σωλήνες, τουρμπίνες etc) το ζεσταίνουν...
Επίσης το να αρπάξει άξονας από υπερθέρμανση σε τουρμπίνα (που είναι σχεδιασμένη να γυρνάει τρελές στροφές και σε θερμοκρασίες εργαζόμενου μέσου κοντά στους 1000Κ) μου φαίνεται περίεργο. Ειδικά όταν αυτή εργάζεται με τα καυσαέρια του ρελαντί.
Το μόνο που ίσως δικαιολογώ είναι ο λόγος του energy, αλλά και πάλι δεν πείθομαι 100% μιας και οι πιέσεις στα κυκλώματα λίπανσης πρέπει να είναι αρκετά υψηλές για να καθαρίζουν τα πάντα από κατακάθια... Αν και τα λάδια γενικά κάνουν πολύ sex (για να μην πω γ......νται) όταν καίγονται και δεν ξέρω μήπως κολλάνε και χημικά με το μέταλο στο κύκλωμα.
Πάντως ποτέ δεν πείστηκα για την όλη διαδικασία. Πολύς φόβος για το τίποτα. Ειδικά όταν βλέπω μία φίλη μου με το 1400άρι Bravo με τα 120BHP και την τουρμπίνα-πιστολάκι-για-τα-μαλλιά (που έχει θερμοχωρητικότητα της πλάκας και αλλάζει θερμοκρασία αμέσως) να μου λέει περίμενε 5 λεπτά να κρυώσει η τουρμπίνα "γιατί μου το είπαν στο service" με πιάνουν τα νεύρα μου...
|
Και όμως, το heat sinking παίζει αρκετό ρόλο. Μπορεί οι τουρμπίνες να έχουν μεγαλήτερη θερμοκρασία, αλλά ο κινητήρας έχει πολύ μεγαλήτερο ποσό θερμότητας καθαρά και μόνο λόγο όγκου που αυξάνει την θερμοχωρητικότητα. Η θερμότητα εκτονώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις μα κυρίως προς τις τουρμπίνες όπου βρίσκεται και το σύστημα απγωγής καυσαερίων (το οποίο απάγει θερμότητα ακόμα και με σβιστή μηχανή).
Δεν είναι παράξενο να αρπάξει ο άξονας της τουρμπίνας. Όταν γυρνάει δεν ακουμπάει πουθενά γιατί απλά "πετάει" πάνω σε ένα λεπτό φίλμ λαδιού. Όταν σβήσουμε την μηχανή και αυτό το φίλμ κάνει στάθμη ή αποστραγγιστεί τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έρθουν σε επαφή τα δύο με΄ταλα και να αρπάξουν παρόλο που δεν κινούνται. Επίσης στο ρελαντί είναι ανοιχτές οι wastegates και τα καυσαέρια παρακάμπτουν το κυρίως σώμα της τουρμπίνας με αποτέλεσμα να μην αυξάνονται σε συμαντικό βαθμό οι θερμοκρασίες.
Τα λάδια όντως την ακούνε ειδικά όταν δεν παιρνούν απο το κύκλωμα ψύξης. Να κολλήσουν χημικά τα λάδια στα μέταλα είναι απίθανο. Να αλλάξουν την κρυσταλλική δομή των μετάλλων λόγω συγκέντρωση θερμοκρασίας πάλι απίθανο. Να εισχωτήσουν μακροπρόθεσμα διάφορες ουσίες όπως πρόσθετα στα διακρυσταλικά όρια των μετάλλον είναι αρκετά πιθανό. Έχετε δεί ποτέ κινητήρα που δεν αλλάζει συχνά λάδια μετά απο 150.000 στο εσωτερικό του? Ο στρόφαλος και τα υπόλοιπα μέρη είναι μαυρισμένα απο τα λάδια, μαυρίλα που έχει "ποτίσει" το μέταλο.
Για τα Fiat δεν ξέρω τι να πώ. Όχι οτι εμείς έχουμε και τραγικά μεγαλήτερες τουρμπίνες. Οι μικρές τουρμπίνες με τα μικρού μεγέθους αξονάκια και φτερωτές υποφέρουν περισσότερο και όχι τόσο οι μεγαλήτερες.